SÜTÉS I Egyszerű, sütés nélküli angol csokoládétorta

A hetet nem zárhatjuk le egy kis kényesztetés nélkül, ugye hölgyeim? 

Ezúttal megmutatok nektek egy tradiciónális angol csokoládé desszertet, ami egyszerűen, sütés nélkül elkészíthető, így akár még ma este is falatozhattok belőle! :)

Gazdag csokoládés keksztorta vanilíakrémmel és málnával tálalva
(Rich chocolate tart served with Chantilly cream and raspberries)


Az angol gasztronomiára egyértelműen rámondhatjuk, hogy nem egy túlgondolt ízvilágú vagy magas szintű főzőtechnikákat megkövetelő konyha. Sok egyszerű életük van, ezek közül mutatok ma nektek egyet nektek. :)

Rendszerint ezt a desszertet felteszem a menüre, ha nagy létszámú eseményekre (esküvők, partyk) készülünk az étteremben, ugyanis egyszerűen és hamar elkészíhető.

Főzési tapasztalat: belépő szint

Anyagköltség: alacsony

Nettő elkészítési idő: 30-35 perc

Bruttó elkészítési idő (pihentetéssel): 2,5 óra

Eltarthatóság: 5 nap

Méret: 30 szeletes tortakarika


Kekszlap Első lépésként el kell készítenük a torta alját, ami alighanem a világ legegyszerűbb torta alapja....

se nem piskóta, se nem linzerlap, hanem jó minőségű kb. 400 g teakeksz apróra (por állagúra) törve olvasztott sótlan teavajjal egybegyúrva.

Ne ragaszkodjunk mértékegységekhez, készítsük el a masszát szemmértékkel, hogy egy összeálló, jól formázható, de nem folyós masszát kapjunk. Kézzel tapasszuk oda ezt a kekszmasszát egy harminc szeletes tortakarika aljára s a tortakarika fele magasságáig. Törekedjünk az egyenlő vastagságra.

Hűtőbe téve hagyjuk pihenni, miközben elkészítjük a csokoládékrémet és a vaníliakérmet.


Töltelék A csokolédékrémet vízgőzön fogjuk elkészíteni. Tegyünk 300 g legalább 70%os étcsokoládét 300ml főzőtejszínnel egy alumíniumtálba és vízgőzön melegítsük csípős melegre.

Ne forrosítsuk,ugyanis a csoki akkor összeugrik és leég, a csokoládé hőmérséklete akkor megfelelő, ha ajkunknak csipősen meleg!

Folyamatas keveréssel adjunk hozzá további 300 ml tejszínt. A csokoládékrémet töltsük a hűtőben ekkorra megdermedt keksz alapba. Pihentessük 2 óráig, majd forróra hevített késsel vágjuk fel a tortát. Vàgàs közben szeletenként töröljük àt a késünket és ismét màrtsuk a kancsó forró vîzbe, ugyanis tiszta vàgàs kulcsa a tiszta és forró késél. ☺️


Vanîliakrém Az angol konyha egyik híres krémjét fogjuk elkészíteni, a Chantilly krémet.

Nem kell megijeni, pofon egyszerű. Készítsünk elő kb. 250 ml dupla tejszínt, porcukrot és szitát, 1 egész vaníliarudat hozzá. Előszörvágjuk fel a vaníliarudat, szedjük ki a vaníliamagvakat. Alternatívaként, használj vaniliaromát, bár ezen esetben a krémünk csak finom és nem mutatós és finom lesz ugyanis a vaníliamagvak szépen megpöttyözik a vaníliakrémünket. 

Keverjük el a tejszínünkben, habverővel verjük lazára majd ezután adagoljunk hozzá szitálva porcukrot. Először egy evőkanállal, aztán többet és többet. Fontos, hogy ellenőrizzük, nem-e túl édes, ha megfelelőnek találod az ízt, kezd el felverni a krémet. A porcukor fogja besűríteni a tejszínt, ne a szokásos felvert tejszín állagot várjunk, hanem egy nehéz, pudingszerű masszát.


Tálalás Tálaláskor készítsük ki a felvágott tortaszeletünket, helyezzünk a tál balközép pontjára.

Forró vízbe mártott két evőkanállal formázzunk ovális formát a chantilly krémünkből, ha nem vagyunk gyakorlottak a technikában, fagyigombóc kanállal készítsünk gombócot és tegyük a tortánk tetejére.

Csokoládédesszertet és általában málnával tálalok, így nektek is ezt javasolnám. :)
A tortaszelet jobb oldalára szitáljunk porcukrot, majd helyezzünk el a málnaszemeket, végül ismét, lazán porcukrozzunk.


Kihivàsra vágysz?

Gyakorlottak készítsenek málnaszirupot glükózszirup és málna 1:1 arányú felfőzésével, jól jön majd, ha dekorálni szeretnék a desszertünket.

A profik pedig készíthetnek különbféle csokoládé dekorációkat olvasztott étcsokoládéból, bár otthoni fogyasztáshoz én valószínűleg ezzel nem bajlódnék. :'D


Jó étvágyat a desszerthez! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Facebook Like Box