Angol nyelvű regényajánló - Bridget Collins : The Binding


Ugyan nem sokszor írok Nektek könyvajánlót, ezúttal mégis  megteszem, hogy bemutassak egy nemrég megismert és megszeretett gyöngyszemet. 



Bridget Collins : The Binding című regénye megkapó külsejű borítója megragadta a figyelmem, ám mint tudjuk, ez nem elég a megvásárláshoz. A rövid leírás egy tartalomdús és fordulatos cselekményt sejtet a maga titokzatos módján.  Olyan érzés fogott el azt olvasva, mit a régi magyar népmese, amiben a parasztlányon volt is ruha, meg nem is....

Tetszett a borító is, tetszett hát, de még akkor nem értettem, micsoda mestermű is valójában már maga a boritó és az illusztráció is és mennyire összefügg a történettel.

Imagine you could hide a sercet... FOREVER.

Persze ezzel a sorral az emberek nagy százalékát megfoghatja az író, hiszen, mindenkinek van, amit szeretne eltitkolni.... 

Szó szót követ, végül persze, megvettem és a 400 oldalas regényt három, munkanap után este ki is olvastam. Egyszerűen, nem bírtam letenni, teljesen beszippantott.

A könyvet stabil elme-lelkiállapotú fiatal felnőtteknek és felnőtteknek ajánlom.
Nem a szexuális tartalom miatt, sokkal inkább, mert kell egy érzelmi érettség a regény átéléhez és megértéséhez. 



A könyvben ugyan nincs évszám megjelölés, de ismereteim alapján én a viktoriánus korabeli Angliába tenném. Főszereplőnk, Emettet este, farmi munkálatok közben ismerjük meg. Rögtön ki is derül, sem fizikailag nem túl erős, mentálisan pedig erősen traumatizált. Nemrég épülhetett fel valamiféle traumatikus élményből, amit a regény elején nem is sejtünk, mi lehetett. Állapota miatt mi is igen ködösen észleljük az eseményeket, közeli családtagjai elcsíptett elszólásaiból sejtjük, hogy többről lehet szó mint egy fejet ért balesetről. 

Látomások, rémképek és beteges napok közben egyre több elméke visszatér. 
Hamarosan levél érkezik a családhoz, melyben egy helyi idős asszony Emett szolgálatait kéri. Könnyű fizikai munkáról, könyvkötésről lenne szó. 
Innen is jön a könyv címe, binding a régi módi könyvkötést és úgy általában a bőrkötést jelenti amit ma már csak elvétve alkalmaznak. Legalábbis ezt gondolhatnánk...

De valóban erre utal a könyv címe...?

Végül aztán a szülők elküldik a legyengült szervezetű fiút a háztól akinek nem veszik többé hasznát a nehéz farmi munkákhoz. 

Az idős nő, Seredith valahol Casterbridge város szélén lakik teljesen elszigetelve, amit Emett nem is bán, mindketten úgy gondolják a nyugodt közeg jót tesz majd mentális felépülésének. 
Hónapok teltével így is lesz, Emett visszanyeri fizikai és mentális egészségét is, csupán időnként törnek rá a képzelődésem melyek időnként nagyon eleven képet festenek nekünk. Az idős nő egyszerű könyvkötéssel kapcsolatos munkákkal bízza meg a fiút, aki egyre türelmetlenebbül követeli, hogy többet tanulhasson.

Mindeközben a nőhöz váratlan furcsa szerzetek érkeznek messze fölről. Őket egy olyan szobában fogad, ahova Emettnek nincs bejárása.  Sokszor lát megtépázott és sokat megél emberek jönni, majd más emberként távozni - ahogy ő is fogalmaz, üresen - . 

Szépen lassan összeáll a kép Emettnek, miszerint Seredith bizonyosan csinál velük valamit abban a szobában amitől a kliensek megváltozva térnek haza, ám, az idős nő állítása szerint a főhős még nem áll készen a történések megismerése. Aztán, egy váratlan este felgyorsulnak az események amikoris vandálbanda veri a viskó ajtaját akik kishíján rágyújták a viskóban önként maradt s boszorkánysággal vádolt Seredith-re a viskót. Váratlan esőzés menti meg csupán az időt nőt és a házat. Aznap este, Seredithnek nincs más választása, mint rázúdítani Emettre a mágikus igazságot.

Ugyan nincs itt boszorkányság, de Seredithnek különleges képessége van amelyet Emettben is szeretne felébreszteni. Ez a képesség, bizonyos rossz emlékek elzárását jelenti azokban a fizikális könyvekbe. 
Ez a szolgáltatás lehetőéget kínál az egyszerű embereknek egy kellemesebb életre, traumákon való túllépésre. A Seredithez hasonló emberek a Binder-ek.

Emettnek azonban nem éppen segítő szolgáltatásként rémlik ez az egész. Visszatért gyermekkori emlékfoszlányaiban látjuk a kis Emettett egy talán éppen ebből a könyvkészítő műhelyből származó könyvet megvenni. Mikor szülei az átkozottnak hitt könyvvel a kezébe látják fiúkat, halálra rémülnek. 
Ekkor a fiú már beleolvasott a könyvekbe amik valaki elzárt emlékeit tartalmazzák Mint később megtudjuk, az emlékek elzárása sötét mesterség és nyomot hagy a Binderekben akiknek személyiségét minden egyet alkalom eltorzít egy kissé és szépen lassan levesztik saját magukat.

Seredith jó szándékból segített az embereken, s a könyv az ő halálakor vesz új fordulatot amikoris Emett kénytelen elszegődni egy olyan Binderi -be ahol iparszerűen űzik ezt az egész emlékelzárást. Emett is hamarosan átesik ez első kliensén, szegény Neil egy közeli gazdag ház cselédje aki a Lord perverzióinak sokadig áldozata. A lányok kénytelenek átesni az emlék-tisztításon, ha a ház szolgálatlában akarnak maradni s igy az öreg Lord újból és újból 'elsőként' élvezheti a lányokat.

Emett ártatlan személyisége ellen való a Binder életmód és a végsőkig elitéli a saját fajtáját ám a megélhetésért kénytelen eladni magát. Érdekes kettőség áll fenn Emett szelíd belső világa és a valós világ borzalmai között amit sokszor ő maga nem is érzékel tisztán.

Ebből a rózsaszín buborékból Darcy fogja kimozdítani, aki, éppenséggel az említett Lord fia és a ház örököse, aki első blikkre teljesen a Lord ellentéteként, jólelkű és tisztelettudó fiúként ismerünk meg. Mélyen elitéli Emettet amiért ezt a mesterséget űzi és a köztük lévő feszültséget harapni lehet a könyvben. Mikor aztán megtalálja az EMETT FARMER feliratú könyvet apja emlék-könyvtárában, hirtelen felindulásból és ártó szándékból elégeti a könyvet. 

Nem is sejltette, hogy Emett elzárt emlékei erősen vele fonódnak össze, méghozzá a két férfi évek során kibontakozó titkos szerelme és légyottjainak emlékét adta vissza éppen egykori szeretőjének...

Ezután persze Emett azon munkálkodik, hogy Darcay könyvét megtalálja, elégesse és így vissza adja a róla szóló emlékeit....  

De valyon sikerrel jár majd?


‘Truly spellbinding … readers will sink gratefully into the pleasures of its pages … Like a wonderful meal made from a few simple ingredients: the feeling in your chest when you hold someone in your arms for the first time; the sight of a host of bluebells. In recent years, the state of the world has threatened to make us forget the simple pleasures of kisses and bluebells and thick novels that tell stories of heartbreak. Here is a book to help us remember’ Guardian

‘Intense, immersive … A stirring, highly original piece of storytelling and world-making’ Sunday Times

‘With a twisting narrative that explores humans’ darkest moments and morals, Collins has created a fascinating fantasy world that evokes the atmosphere of Sarah Waters’ books with a nod to Philip Pullman. And, with a love story holding much of the story’s emotion together, this is definitely a book you’ll want to lose yourself to for hours on end’ Stylist

‘Part fantasy, part faux-history, part heart-in-your throat love story, it’s Eternal Sunshine of the Spotless Mind meets The Miniaturist’ Grazia

‘Pure magic. The kind of immersive storytelling that makes you forget your own name. I wish I had written it’ Erin Kelly, author of He Said/She Said

‘An original concept, beautifully written. Collins’ prose is spellbinding’ Laura Purcell, author of The Silent Companions

‘A real treat … gothic, imaginative and dark’ The Times


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Facebook Like Box