ZEROWASTE / Mi a baj a Zero-Waste 'divatozással' ?

Mostanában - szerencsére - divat zöldnek lenni. Trendi újrahasznosítani, vagy szemétszedő akciókon részt venni. Villogunk a bambusz-evőeszközzel az Instán meg az újratölthető kávéspalackkal.

Félre ne értsetek, örülök, hogy a téma népszerű valamennyi generációnál. A probléma ott kezdődik, hogy sokan rosszul értelmezik a dolog lényegét és esetleg több kárt csinálnak, mint hasznot.


Beszéljünk róla: Mi a baj a "Zero-Waste" divattal ?

Röviden

Az utóbbi években Nyugat-Európában és Amerikában terjedő zero-waste filozófia lényege a környezettudatos fogyasztói magatartás az életünk valamennyi területén, 

 - hogy a vásárlás és a használat során ne keletkezzen felesleges hulladék.  Ez alatt értjük a nem-megfelelő csomagolás kerülését, a termék maximálást kihasználását és a helyes újrahasznosítását is. Az a lényeg, hogy az adott dolog életciklusát maximálisan kitoljuk és ezzel a biologiai lábnyomát, a bolygóra gyakorolt hatását minden dolognak lecsökkentsük. Az is fontos része a filizófiának, hogy felismerjük, miből és mennyire van valójában szükségünk és ne vásároljunk annál többet. 

A "csomagolásmentes" termékek esetében a fő szempont hogy elkerüljük az olyan csomagolás megvételét, ami nem lebomló, nem komposztálható, tehát elsősorban a műanyag csomagolás kerüléséről van szó. A papír, mint záros időn lebomló csomagolás, vagy pl. az üveg, mint újrafelhasználható dolog, minimális biológiai lábnyomot jelent az évszázadok alatt lebombló műanyag szemben. Ráadásul, a műanyag lebomlása során káros üvegházhatású gázok is keletkeznek. 

A szociális nyomás a megoldás és a probléma is egyben

Manapság hatalmas a nyomás a nyomtatott média részéről, a közösségi médiában lépten-nyomot vérző orrú, műanyaghulladéktól deformált teknősök kerülnek a hírfolyamunkba. Nyilván, mindenki tudja, mit értek ezalatt. Egyre agresszívabb média-kampányok indulnak a #GOZEROWASTE mantrával. 

Értem, sőt, teljesen egyet értek a dologgal, részemről, mindent meg is teszek amit tudok a saját házam táján. Csak fair-trade élelmiszert vásárolok vagy helyi termesztésűt, igyekszek csomagolásmentest venni vagy könnyen újrahasznosíthatóakat, járok éves zöld-találkozóra Londonba és remélem, hogy megmentem a méheket is. Mosódióval mosok és csak tele megy a mosógép. Szóval értitek. Nem sikerült zero waste lennem, de low-waste biztosan vagyok.

Viszont, én már jó ideje azt érzem, hogy kissé már bűntudatkeltésbe fordul át a dolog bizonyos csatornákon és 
  • egyrészt sokan nem jól értelmezik az életmódot, csak egy újabb indokot látnak benne az új "környezettudatos" holmik megvásálására
  • másrészt, sokan próbálják ráerőltetni a nézeteiket másokra.
Utóbbi nem helyes és nem értek vele egyet. Csak azért, mert én így csinálom, nem jelenti azt, hogy másnak is így kell, vagy, van lehetősége.  Előbbire pedig visszatérve, a tömeges rosszul értelmezés következtében nyilván sok cég megpróbál felkapaszkodni a médiafigyelmen és elindítani zero-waste boltokat stb, "tukmálva" az érdeklődökre az üveg-termoszt, a gyapot-táskát, a bambuszevőeszköz készletet...

 Újabb és újabb dolgokat próbálnak eladni, a hulladékmentességre váltás nevében.

Nem az lenne a mozgalom lényege, hogy maximálisan kihasználjuk, ami már rendelkezésünkre áll és csak akkor vegyünk újat, ha valóban szükséges?

Jó ötlet kidobni az alig használt pamut-táskánkat, azért, mert kiderül,az nem fenntartható körülmények között készült és inkább venni egy bio-pamut fair-trade terméket?🤔

Esetleg, nem azzal lennél környezettudatos, hogy még évekig használod azt a teljesen jó terméket, ha valóban tudnád? Azután pedig megfelelően újrahasznosítod.


Az a bizonyos félreértelmezés...

Manapság, sokan megpróbálják felvenni ezt a zero-waste életmódot, téves célokkal a fejükben, azt gondolva, hogy 
    "  ma lefeszenek, holnaptól "hulladékmentesség van". 

De ez nem így működik. Ha kidoblász mindent, mert az műanyagban jött és szaladsz a boltba megvenni a töménytelen ezközt amiről csak halottál, akkor csinálod a legnagyobb pazarlást, arról nem beszélve, hogy anyagilag nem is fenntartható egy ilyen váltás a legtöbb embernek.


Ez egy szemlélet, ami alakul veled együtt, az idő során rájössz dolgokra, a folyamat során fejlősz ebben - abban.  Elhagysz szokásokat, felveszel újakat. Apró dolgokkal kezded, majd egyre több mindent vállalsz be.  Kitapasztalod, miben tudsz változni, mi elérhető számodra. Megpróbálsz jobb döntéseket hozni a bolygó érdekében és a pénztárcád helyzetétől függően. 🙂


Szerencsére én idően észbe kaptam és rájöttem hogy butaság lenne meglovagolni ezt a vásárlás-hullámot. Idővel cseréltem le a dolgaim, a fürdőszobámmal kezdtem, mert az volt a legérdekesebb számomra, utána a háztartásban értem el változásokat, manapság, pedig 2 évvel a low-waste út megkezdése után a tudatos ruhavásárlás témakörével foglalkozom és apránként cserélem le a ruhatáramból azt, ami már elhasználódott. Ennek ellenére még mindig van amiből nem találtam műanyagmentes alternatívát, pl. a rosacheám kezelésére való termékeknél nem nagyon van opcióm.

Erről a témáról hosszasan lehetne beszéni, millió oldala van és millió néző pont. Én is csak felületesen érintettem ezt-azt. Mégis, azt éreztem beszélnem kell róla, hiszen a blog törzs témája ez a csomagolásmentesség és nem szeretném ha az olvasóim rosszul értelmeznék a mondanivalómat. 

Az is nagy probléma, hogy Magyarországon még gyerekcipőben jár ez a dolog, kevesen foglakoznak érdemben a témával. Nem akarok belemenni túl részletesen, de hogyan legyen zero-waste valaki Kiskunhalászbástyán ha mincs egy újrahasznosító konténer az egész faluban?
( Csak a hasamra ütöttem a település nevét illetően, ha valóban létezik ez a kis falucska, akkor csak példaképp emlegettem. :D) Szóval értitek, megannyi probléma, megannyi nézőpont.

 A lényeg, hogy mindenki tegye meg, ami tőle tellik, próbálj meg jobb döntéseket hozni, lehetőségeidhez mérten gondolj a fenntarthatóságra és tedd meg amit tudsz és szeretnél.

Végszó


A végén még annyit szeretnék hozzáfűzni - a mozgalommal nincs semmi gond, én is zero-waste-re törekszem, amint azt az olvasóim tudják is. :) Inkább magára arra akartam kihegyezni ezt a cikket, hogy divat mostanság 'zero waste' lenni és sokan divatból állnak neki, tájékozódás és valós elhatározás nélkül... Îgy aztán beleesnek a félreértelmezés hibàjàba és összevissza vàsàrolgatnak mindent a hulladékmentesség nevében. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Facebook Like Box