DIY: Körömlakk-fácska


A mai bejegyzés hosszú hetek kísérletezgetését foglalja össze nektek, ugyanis belevágtam egy igencsak izgalmas DIY projektbe, amely eredményét a sejtelmes képen láthatjátok... :) 

A projektet egyenlőre kereszteljük 'körömlakk-fácska" projektnek, még gondolkozom valami kreatívabb elnevezésen, addig maradjunk ennyiben. :'D  Tulajdonképpen arról van szó, hogy némi hobbidróttal, pár megunt körömlakkal és jó sok szabadidővel készíthetünk igencsak mutatós ajándékot - szobadekorációs elemet.
Ha érzel magadban hajlandóságot egy kis kreatívkodásra, tarts velem! :)

Mire lesz szükséged? 
  • néhány tekercs  hobbidrótra - különböző színekben beszerezhető hobbiboltokban
  • sok-sok vidám, élénk színű körömlakkra, célszerű olcsó árkategóriásat vásárolni
  • fehér alaplakk
  • strapabíró olló, fogó
  • mini cserép - különböző méretekben szintén hobbiboltokban beszerezhető
  • gipsz
  • színvilághoz passzoló tempera - ha le szeretnéd kenni a cserepet
  • sok türelem


Vakus kép

Hogyan készülnek el a szirmok? 
A titka az a dolognak, hogy egy 'nem túl széles, nem túl nagy' szirmot hajtsunk meg  a drótból, s egy simító mozdulattal, lehetőleg széles fejű ecsettel vigyük fel a lakkot a szirom(drót) szélétől és a drót másik végéig folytassuk lapos mozdulattal, úgy, hogy ne kapjon levegőt a körömlakk.  Ez az ideális sziromméret könnyen kialakítható pl. toll segítéségével. A kialakított szirmot formázzuk, hogy ne legyen tökéletesen szabályos. Először érdemes kevés lakkot felvinni, hogy vékony réteg képeződjön, majd miután ez kifeszül,  megszárad, mélyíteni kell a színt második réteg felvitelével..  :) Készítsetek oda valamit, amibe beletudjátok állítani a száradó szirmokat-ágakat (pl. műanyag pohár amit nem sajnálsz kidobni), nem jó ötlet csak letenni az újságpapírra őket.

Tipp: használjunk fehér alaplakkot a színek élénkítésére.

Kép és ötlet forrása: facilisimo.com

További segítséget nyújthat a saját készítésű 'tutorialom' :

Hogyha tehát megvagyunk a szirmok kialakításával, amihez segítséget nyújt az előző kép, ki kell alakítanunk az ágakat, magát a fa szerkezetét. A szirmok után megmaradt két drótot egyszerűen csavarjuk össze, törekedjünk a szoros illesztésre. Készítsünk sok-sok ágacskát, kettesével/hármasával csavargassuk össze őket. Ha nehezen megy, használj általános fogót stabilizálni a végüket.



Hogyan épül fel a fa szerkezete?
Ez szintén egy kulcsfontosságú momentum. Szerintem képekben a legegyszerűbb megérteni, úgyhogy készítettem felülnézetes fotót:


Itt érdemes megnéznetek, hogyan csavartam össze az ágakat, ahogy egyre vastagodnak majd kiadják a fa szerkezetét.  Tehát összecsavartuk kettesével/hármasával a szorgosan legyártott szirmokat, ezek után az összeset egybe kell csavarni, lehetőleg esztétikusan, úgy, hogy hasonlítson egy fa szerkezetéhez. Ez lesz a nehéz része a dolognak, ugyanis az elején valószínűleg kicsi, tömzsi, bokorszerűeket fogtok összehozni. Ahhoz, hogy lássátok, hogyan állnak majd össze a szálak, hogyan érdemes hozzátenni az ágakat, hogy fa szerű legyen, meg kell majd egyet-kettőt csinálnotok.

A kezdeteknél azt javaslom, alakítsátok ki a törzsét, ami a legvaskosabb lesz, ehhez pedig egyenként csavargassátok hozzá az elkészült virágvérű szirmokat. Használjatok fogót, ha már vastagodik, ezzel lefoghatjátok a törzset és könnyebben tudjátok majd összecsavarni a szálakat. Törekedjetek a szoros illesztésre, mert csak úgy lesz szép a végeredményetek.

Utolsó simítások

Ha megvan az egész fa, úgy érzed, már nem akarsz szálakat hozzácsavarni, itt az ideje talapzatot készíteni neki. Keverj ki egy kevés gipszet, a cserépbe állíts bele a fádat, majd öntsd ki. Fogd, amíg meg nem köt a gipsz.
  • igazgassátok meg a szirmokat: álljanak kissé felfelé, dőljenek kissé befelé, mint a virágok 
  • igény szerint lefesthetitek a cserepet, a kiöntött gipszet
Tipp: a megkötött gipszre helyezettek néhány elkészített, egyes szirmot magába, mintha a fáról hullott volna le. 


És ha csak a virágmotívumot szeretném tovább vinni? 
Erre is van mód, hiszen ez egy nagyon látványos és egyedi díszítés, biztos megfordult néhányotok fejében, hogy akár valami viselhetőt is készíthetnénk belőle. Ebben az esetben könnyű dolgod van. Én magam is ezzel kísérletezek, ha elvonatkoztatnátok a fa készítésétől, az ötlet tovább vihető ékszerekbe például. Hajcsatok ( hullámcsatokba belefűzve, hajtűk végébe), készíthettek belőlük fülbevalókat, igazán türelmesek statement nyakláncokat és hozzá passzoló karkötőket.

Zárásul elárulom, hogy karkötő-fülbevaló pároson dolgozok. :) Arra már rájöttem, hogy szép gyűrűt pl. nagyon nehéz készíteni ezzel a módszerrel, illetve a nyakláncot sem tartom jó ötletnek. Ha sikerrel járok, úgy néz majd ki ahogy elképzeltem, hozok róla posztot. :)

Addig is  kreatív perceket kívánok mindenkinek! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Facebook Like Box